Home KONKURSY ŁĄCZY NAS PROJEKT REWITALIZACJA DWORCA KOLEJOWEGO W SIERAKOWICACH
REWITALIZACJA DWORCA KOLEJOWEGO W SIERAKOWICACH
0

REWITALIZACJA DWORCA KOLEJOWEGO W SIERAKOWICACH

0

I WYRÓŻNIENIE

Jakub Leszczyński
Wydział Architektury
Politechnika Gdańska

Arian Płotka
Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska
Politechnika Gdańska

Rewitalizacja dworca kolejowego w Sierakowicach, zaczęła by się od wyczyszczenia przestrzeni wokół zabytkowego dworca pruskiego. Usunięte elementy nie tylko nic nie wnoszą do estetycznej warstwy przestrzeni, ale dodatkowo stanowią barierę dla podróżujących. Opuszczone, stały się miejscem które jest potencjalnie niebezpieczne, ze względu na przebywający tam ludzi porą nocną. Obecnie uszkodzenia budynku dworca są znaczące. Restauracja, polegałaby na gruntowniej wymianie wnętrz (posadzek itp.), elewacji i przystosowaniu go do pełnienia na powrót dawnej funkcji. Mottem konkursu jest: „Łączy nas kolej” i zechcieliśmy się do tego odnieść na wielu płaszczyznach. Jako najważniejszy problem tego miejsca, uznaliśmy brak możliwości bezpiecznej komunikacji między Zatorzem, a Centrum wsi.

Obecnie na dużej skarpy są przedepty, które wychodzą od razu na istniejące tory kolejowe. Różnica wysokości jest na tyle znacząca, że przez prędkość schodzenia niejednokrotnie dochodziło w tym miejscu do różnych urazów ciała. Ponadto w szerszej analizie, zwróciliśmy uwagę, że oddalone od dworca PKP o 250m przejazd uliczny, jest jedynym w całej wsi, które pozwala na bezpieczne przejście między obydwoma jej fragmentami. Tory kolejowe i różnica wysokości, skutecznie rozdzielają ją, nie pozwalając na swobodnie pokonywanie tego odcinka. Dlatego naszym głównym założeniem było skonstruowanie bezpiecznego przejścia i to właśnie ono stało się naszym obiektem inżynierskim. Wyznaczając kierunki ruchu ludzi, skonstruowaliśmy dwie kładki okalające budynek dworca. Żeby bardziej wyeksponować, jeden z nielicznych zabytków wsi, postanowiliśmy, że kładki te będą porośnięte trawą. Przestrzeń ta, ogólnodostępna i komunikacyjna, stała się równocześnie przestrzenią rekreacyjną. Każda kładka, poza warstwy wegetatywnej, posiada również schody, które uprzyjemniają komunikację. W zagospodarowaniu terenu postanowiliśmy również zadbać o inne obiektu usługowo-społeczne. Każde z nich posiada dwuspadowy dach, i szklano-drewnianą fasadę. Swobodne rozmieszczenie ich w przestrzeni, miało na celu połączenie urbanistyczne obu fragmentów wsi. Nie chcieliśmy tworzyć, lub przekształcać dworca i tych obiektów w jedną większą kubaturę, gdyż zniszczyłoby to charakter wsi, w której nie występują podobne obiekty. Z racji bliskiego położenia dworca do lokalnego rynku (na którym jest przesyt samochodów) zaopatrzyliśmy założenie w większą ilość parkingów, które z pewnością się przydadzą. Bardzo zależało nam na społecznym charakterze projektu, dlatego kształtowana przestrzeń, zawiera dużo zieleni, nowe obiekty o charakterze usługowo-społecznym i jest pozbawiona barier komunikacyjnych (dla osób niepełnosprawnych, są przewidziane rampy, jak i winda, która umożliwi spokojne pokonanie wysokości).

O autorach
Jakub Leszczyński, student 5 roku Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej / absolwent studiów inżynierskich Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej. Laureat II miejsca w konkursie architektoniczno-urbanistycznym Urzędu Miasta Gdańsk. Członek zarządu koła naukowego TXA WA PG. Pasjonat architektury historycznej i współczesnej architektury użyteczności publicznej. Aktualnie pracujący nad dyplomem magisterskim, dotyczącym kształtowania architektury oraz przestrzeni, w celu odwrócenia działań i przejawów patologii społecznej. Hobbystycznie zajmuje się modelowaniem trójwymiarowym i wizualizacjami architektoniczno/urbanistycznymi.

Arian Płotka, student 3 roku kierunku Budownictwo na Politechnice Gdańskiej / student 3 roku kierunku Inżynierii Zarządzania Inwestycjami Budowlanymi na Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku. Interesuje się głównie budownictwem szkieletowym, projektuje konstrukcje drewniane w systemie Dietrich’s 3D CAD/CAM. Pracował przy budowie domów jednorodzinnych, jak i uczestniczył przy rozbudowach i modernizacjach obiektów użyteczności publicznej. Uczestniczy w wielu inicjatywach organizowanych przez koło naukowe „KOBRA”. Śledzi trójmiejski rynek z nieruchomościami i pasjonuje się architekturą wnętrz. Urządza mieszkania w stylu nowoczesnym, loftowym czy też skandynawskim.

 

open